Bränslestabilisator

1. Om modernt bränsle och bränslestabilisatorer


Bensin och diesel har de senaste åren tillverkats för att vara miljövänligare. På grund av bl.a. lagstiftning är det idag förbjudet att sälja bränsle med samma innehåll som såldes för bara några år sedan. Många miljöfarliga additiver har tagits bort ur bränslet och allt större grad av förnybara ämnen mixas in (som t.ex. etanol inblandad i vanlig 95-oktan bensin eller inblandningar av olika vegetabiliska oljor i diesel).

Miljövänligare bränsle är bra för vår miljö. Men moderna bränslen åldras, bryts ner, oxiderar och suger åt sig vatten från luften. Det kan i värsta fall redan efter 3-4 veckor uppstå utfällningar, slem och lackliknande film i bränslet. Dessa föroreningar kan förstöra bränslepumpar, sätta igen filter, insprutare/förgasare, mm. För användare som förbrukar allt nytankat bränsle inom några veckor är det inga problem med bränslet.

Problemen uppstår när det moderna bränslet inte används inom några veckor. Additiven oxiderar/förbrukas, många bränslen suger åt sig fukt och bränslet blir dåligt. I dessa fall måste additiver som håller bränslet fräscht längre tid tillsättas. Dessa speciellt framforskade och kostsamma additiver finns i STA-BIL® och ska tillsättas för att förlänga livslängden på bränslet och hålla det fräscht.

Exakta tiden det tar för bränsle att bli dåligt beror på hur länge bränslet lagrats innan du tankar första gången, vilken typ av bränsle det är, temperatur, luftfuktighet, vilken typ av tank du har, mm. Generellt håller bränsle utan problem i 1-2 månader i moderna bilar (ofta torr luft i garaget, filter i ventilationen till tanken, mm) medan t.ex. bränslet i båtar snabbare försämrat. Volvo Penta skriver t.ex. angående hållbarhet av etanolblandade bränslen ”Användning av en kommersiellt tillgänglig bränslestabilisator som STA-BIL® rekommenderas vid förvaring av etanolblandade bränslen i mer än två veckor.”

I korthet kan modern bensin/diesel utan STA-BIL® som lagrats mer än några veckor göra motorn svårstartad, få motorn att gå dåligt, leda till minskad effekt och ökad bränsleförbrukning eller leda till att motorn förstörs och måste in på omfattande reparation.

I och med problemen som finns med de nya bränslena har det kommit en uppsjö av tillsatser på marknaden. Många av dessa tillsatser kan vara direkt skadliga för din motor – t.ex. är ett av problemen med etanolinblandad bensin (som t.ex. vanlig 95-oktan bensin) att etanolen (etanol = typ av alkohol) i bensinen suger åt sig fukt från luften. En del bränsletillsatser innehåller alkohol, vilket gör att man ökar mängden alkohol i bränslet vilket i sin tur leder till förvärrade problem!

STA-BIL® innehåller garanterat ingen alkohol.

STA-BIL® är världens ledande bränslestabilisator. Varje flaska STA-BIL® ger ett komplett skydd och både bromsar åldringsprocesserna i bränslet och har additiver som rengör och skyddar ditt bränslesystem. Använd STA-BIL® i din motorcykel, båt, bil, husbil, snöskoter, gräsklippare, traktor för att ditt bränslesystem ska fungera optimalt vilket ger maximal prestanda. En motor som fungerar optimalt drar mindre bränsle, går renare, ger mer effekt och är bättre för miljön!

STA-BIL® är världens mest rekommenderade och betrodda bränslestabilisator. STA-BIL® har i oberoende tester visat sig överlägset bäst och rekommenderas av över 130 stora tillverkare som t.ex. Volvo Penta, Chris Craft, Sea Ray, Baja, Formula, MasterCraft, Centurion, Malibu, Rinker, Tiara, Supra, Correct Craft, Nautiques, Sea-Doo, PCM, Indmar, Suzuki, Kawasaki, Triumph, Bombardier, Ford, Holiday Rambler, Holley, Ski-Doo, Polaris, Presure Pro, Briggs & Stratton, m.fl.2. Innehållet i STA-BIL®


Vanlig bensin består till huvuddelen av kolväten som huvudsakligen kommer från råolja. Massor av olika sorters kolväten, som kallas t.ex. Aromatiska kolväten, Olefiner, Naftener, mm.
För att bensinen ska få de egenskaper som krävs för att den ska få säljas måste det dessutom tillsättas kostsamma additiver. Finns massor av olika additiver med olika egenskaper, t.ex. additiver för att

● förhindra korrosion
● agera som smörjmedel
● öka oktantalet
● bromsa oxidationen
● mm, mm, mm

dessa additiver som bensinbolagen tillsätter finns alltså alltid redan med i den bensin som säljs på macken. STA-BIL® innehåller också dessa kostsamma additiver, men i koncentrerad mängd och exakt rätt inbördes förhållande. För att på ett enkelt sätt transportera dessa additiver är de blandade i en lösning. Lösningen består av vissa typer av kolväten som har till egenskap att snabbt och lätt bära med additiven. Dessa kolväten kallas på kemispråk "nafta" eller "petrolium" och förekommer i vanlig bensin. Beroende på vilken STA-BIL® produkt det rör sig om varierar nafta-% något men ligger på 65-95%. Huvuddelen av innehållet i STA-BIL® är alltså samma sak som finns i vanlig bensin.

Additiverna i STA-BIL® är inte heller något hokus pokus utan liknande additiv som redan finns i bensinen man tankar på bensinstationen - fast här i mycket högre koncentration och i exakt rätt inbördes förhållande.
Resultatet av STA-BIL® är därför att man får de positiva egenskaperna av additiven som bensinbolagen redan haft i bensinen - fast mer. Som ger längre hållbarhet, längre tid innan oktantalet sjunker, mer korrosionsskydd och mer rengörande förmåga. Att attitiven sen är lösta i utvald petrolium/nafta gör att när man använder produkten behöver man inte skaka om tanken utan additiven blandas av sig självt snabbt ut i hela tanken.

Vissa frågar sig varför inte bensinbolagen stoppar i alla dessa additiv redan från början.
Nästan all bensin/diesel som säljs i Sverige används inom några veckor och då behövs ofta inte mer additiv. Generellt gör bensinbolagen därför avvägningen att inte tillföra mer additiv än nödvändigt - istället för att ta mer additiv och då också kraftigt höja bränslepriset.
Vid långtidsföraring av bränsle skall man därför alltid hälla i STA-BIL® bränslestabilisator. Det är enkelt, smidigt och ger problemfritt lagrande av bränslet.


STA-BIL Nordic AB
Finnögatan 3, 582 78 Linköping
info@sta-bil.se
020-1202822
© 2021 STA-BIL Nordic AB
All Rights Reserved